Logo Syzefxi Transparent

Παναγιώτης Κουλουμπής

Δημοσιογράφος – Ιστοριογράφος – Ερευνητής της Συριανής Ιστορίας

Ο Παναγιώτης Κουλουμπής γεννήθηκε στην Σύρο.

Το όνομα και η οικογένεια του προέρχονται από παλιά ναυτική οικογένεια Συριανής και Ανδριώτικης καταγωγής.

Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια διαβάζει πολύ και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας νέους τόπους, ανθρώπους, κουλτούρες και παρατηρώντας τον τρόπο ζωής των λαών.

Πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την αρθρογραφία ορθογραφώντας σε διάφορα έντυπα θέματα μουσικής και ιστορίας.

Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παράγωγος υπήρξε ιδρυτής πολλών ραδιοφωνικών σταθμών και συνεργάστηκε επί πάνω από μια 25ετια με πολλά ραδιόφωνα.

Aρθρογραφεί σε θέματα ιστορίας και μουσικής σε διάφορα έντυπα και sites και πραγματοποιώντας ξεχωριστές και πρωτότυπες ραδιοφωνικές εκπομπές σε διάφορα MEDIA.

Επικεντρώνει τις έρευνες του σε σπάνια και άγνωστα ιστορικά γεγονότα προσφέροντας μια νέα οπτική και αναγνωστική πρόταση της ιστορίας.

Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με πολλά ιδρύματα, πανεπιστήμια και οργανισμούς ιστορίας .

Συνεργάζεται με τηλεοπτικά και ιστορικά κανάλια του εξωτερικού και της Ελλάδας ως ιστορικός σύμβουλος και παρουσιαστής σε ιστορικά και ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ και συμμετέχει ως ομιλητής και μέλος σε συνεδρία και παρουσιάσεις ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και διοργανώνει εκδηλώσεις ιστορικής και πολιτιστικής θεματολογίας.

Είναι ο ιδρυτής της δυο ιδιαίτερα σπουδαίων και μεγάλης αναγνωσιμότητας Ιντερνετικών ομάδων. Της ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ που σκοπό έχει την διάδοση και διάσωση της Συριανής Ιστορίας καθώς και την συλλογή τεκμηρίων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της και της σελίδας Syros Stories Network – Η Γνωστή και Άγνωστη Ιστορία Της Σύρου όπου δημοσιεύει έρευνες και ιστορικά άρθρα του με σκοπό να μπορούν ευκολότερα οι ερευνητές της ιστορίας να βρίσκουν όπου χρειάζονται τις δίκες τους έρευνες.

Πολλές από τις πρωτότυπες έρευνες του έχουν συμπεριλήφθη στην επίσημη ιστορία της Ελλάδας και πολλές από αυτές έχουν τιμηθεί και βραβευτεί και αναδημοσιευτεί μεταφρασμένες σε διάφορες γλώσσες.

Είναι εμπνευστής και διοργανωτής πολλών λαογραφικών, παραδοσιακών και κοινωνικών δράσεων όπως αναβιώσεις παραδόσεων Ιστορικών γεγονότων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας της Σύρου.

Παράλληλα εξειδικεύεται στις πρωτότυπες ξεναγήσεις και καταφέρνει να μεταδώσει στις ξεναγήσεις του μια νεώτερη και πρότυπη εικόνα του τόπου του βασισμένη όμως στην κλασική ιστορία του.

Υπεραγαπά και του αρέσει να προστατεύει τα ζώα και είναι μέλος σε πολλές φιλοζωικές οργανώσεις.

Συνηθίζει να λέει. «Ως ερευνητής της ιστορίας έμαθα πως οι παλιοί προγονοί μας μπορούσαν να ασχοληθούν με όλα αυτά μαζί. Αν εκείνα τα χρόνια μπορούσαν να το κάνουν, άρα θα μπορώ και εγώ σήμερα.

Είναι μέλος ως χορωδός στου ιστορικού Μουσικού Ομίλου Σύρου (ενός από τους πρώτους Μουσικούς Ομίλους στην Ελλάδα). Γραφεί δική του Μουσική και παίζει πολλά μουσικά όργανα. Πνευστά Έγχορδα, πλήκτρα και κρουστά. Μαθαίνει ειδικά Ethnic μουσικά όργανα όπως Νέυ, Ocarina, Σακουχάσι, Αφρικανική Άρπα, Ukulele, Γκαμελάν , kalimba (Thump Piano), Εβραϊκή Άρπα, άλλα και πιο συνηθισμένα όπως μαντολίνο, Μπουζούκι, Λαούτο, Κιθάρα Μπαγλαμά, Τζουρά, ούτι, Λάφτα (πολίτικο λαούτο) τα όποια του αρέσει να τα συνδυάζει μεταξύ τους δημιουργώντας μια δική του μουσική που την ονομάζει AMBIENT TRADITIONAL MOUSIC.

Είναι Μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων στην Θέση του Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων τύπου και πολιτισμού.

Συμμετέχει στην διοργάνωση (Μαζί με την ΕΠΣ Κυκλάδων, την ΕΠΟ, Την FIFA και την UEFA, αθλητικών εκδηλώσεων σε όλες τις Κυκλάδες και την Ελλάδα, επικεντρωμένος στο φιλανθρωπικό περιεχόμενο και θέματα ανάδειξης της ηθικής στον αθλητισμό με συμμετοχή σε δράσεις με ακαδημίες παιδιών του ποδοσφαίρου.

Είναι Μέλος της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού και Πολιτισμού» και μέλος του « Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων»
Έχει τιμηθεί πάρα πολλές φορές και συνεχίζει να αποκτά τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά και το Ερευνητικό. Λαογραφικό, Κοινωνικό, Πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο από Συλλόγους. Φορείς, οργανισμούς και Επίσημους Κρατικούς φορείς.

Συχνά τον ρωτούν αν έχει ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες του και απαντά ότι «Πάντα υπάρχει ελεύθερος χρόνο όταν σε ενδιαφέρει να τον βρεις». και συμπληρώνει χαριτολογώντας. « Εντάξει … Αν η ημέρα είχε λίγες παραπάνω ώρες δεν θα έλεγα όχι…»

Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει Επιστημονική Φαντασία, και Fantasy ασχολείται με την οικογένεια του και το εγγονάκι του και συμπληρώνει τις γνώσεις του με οτιδήποτε θεωρεί ότι αξίζει να ασχοληθεί και να μάθει από αυτό.

Άνθρωπος χαμηλού προφίλ που αφήνει το έργο του να αποδεικνύει ποιος και τι είναι.
«Προτιμώ να με θυμούνται ως καλό συνάνθρωπο πάρα ως κάποιον που είχε φήμη και την δόξα κάποιου με χρήματα και εξουσίες. Τίποτα από αυτά δεν θα πάρω μαζί μου. Το μόνο που επιθυμώ να συνοδεύει την ψυχή μου και να με θυμούνται ως ανάμνηση από αυτόν τον κόσμο είναι το ήθος και η προσφορά μου. Τίποτα άλλο.»
«Πιστεύω, Αγωνίζομαι, Ελπίζω, Ονειρεύομαι, Ψάχνω, Γνωρίζω, Μαθαίνω, Αλλάζω, Τολμώ, Εξελίσσομαι, Είμαι Ελεύθερος» είναι το λόγγο του και αυτό λέει ότι τον εκπροσωπεί μαζί με το έργο που προσφέρει στην Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου του.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Tumblr
LinkedIn
Email
Print