Logo Syzefxi Transparent

THE VAGINA CHRONICLES Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

Ο τίτλος σε παραξενεύει, αυτό είναι αλήθεια. Ίσως γιατί έχουμε μεγαλώσει όλοι λίγο-πολύ σε μια κοινωνία που θέλει να φαίνεται μοντέρνα, αλλά που στην πραγματικότητα πίσω από την καλοφτιαγμένη εικόνα, κυριαρχούν τα ταμπού.

Το «The Vagina Chronicles», γραμμένο από την Μπέτυ Ηλιάδη, είναι ένα βιβλίο που καταρρίπτει τους μύθους και τα ταμπού γύρω από το αιδοίο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο: «Επί αιώνες, παγιωμένα έθιμα και παραδόσεις έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στις ψυχές των γυναικών, έχουν καταπνίξει τα συναισθήματά τους και έχουν θυματοποιήσει αδίστακτα αθώα σώματα, όλα για το θεωρούμενο «έγκλημα» της γέννησης ως γυναίκα. Αυτή η τραγική αφήγηση εκτυλίσσεται χωρίς σαφείς ενόχους, αφήνοντας ένα ασύλληπτο κενό που η εγκληματολογία αποκαλεί γενεσιουργό αιτία».

Η συγγραφέας, μέσα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα, που περιλαμβάνει τόσο ιστορικές αναφορές όσο και σύγχρονα γεγονότα, αναφέρεται στους μύθους και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γύρω από τα γυναικεία γεννητικά όργανα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κολομβία και πολλές άλλες. Με κάθε κεφάλαιο αφιερωμένο και σε ένα ιδιαίτερο θέμα, ο αναγνώστης μαθαίνει ποιες είναι τελικά οι αλήθειες για την περίοδο, την εμμηνόπαυση και πως επηρεάζουν την γυναικεία ψυχολογία όλα αυτά, καθώς και συμβουλές για σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

Ένα μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στο κοινωνικό πρόβλημα του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων που ισχύει σε πολλές χώρες της Αφρικής αλλά και του αραβικού κόσμου, ενώ γίνεται και ανάλυση των ψυχολογικών προεκτάσεων  του θέματος. Με μαρτυρίες γυναικών που υπέστησαν ακρωτηριασμό αλλά και με μέτρα που έχουν πάρει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, το «The Vagina Chronicles» αποτελεί μια απελευθέρωση από τους δεσμούς της άγνοιας και ένα ευαγγέλιο αφιερωμένο στη γυναικεία φύση.

«Καθώς διασχίζουμε τα πεδία της βιολογίας, της ψυχολογίας και της πολιτισμικής ανθρωπολογίας, ας ξεκινήσουμε μια συλλογική προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση γύρω από τον γυναικείο κόλπο. Είναι καιρός να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της άγνοιας, να αγκαλιάσουμε την ομορφιά της διαφορετικότητας και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου η ενδυνάμωση του ενός θα γίνει ενδυνάμωση όλων» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα μια βεντάλια συναισθημάτων. Ενθουσιασμό με όσα διάβαζα και περιέργεια για το τι θα δω στην επόμενη σελίδα, ανατριχίλα με τις μαρτυρίες των γυναικών που περιέγραφαν όσα πέρασαν και πως ο ακρωτηριασμός τους άλλαξε τη ζωή, και χαμογέλασα με τους μύθους και τις προκαταλήψεις που κυκλοφορούν σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, προσωπικά με άγγιξε μία φράση με την οποία θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο και που πιστεύω πως αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο : «στον τομέα της άρσης των κοινωνικών ταμπού, η πρωτοβουλία αυτή προσπαθεί να προσφέρει στις γυναίκες την αίσθηση της ενδυνάμωσης και την ευχαρίστηση ότι ανήκουν σε μια αξιόλογη κοινότητα».

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους και να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε γυναίκας, μάνας, κόρης, έφηβης. 

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στην amazon και στο wwww.bythebook.gr: THE VAGINA CHRONICLES

Από την Μαίρη Θερμιώτη με αγάπη

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print

Άλλα άρθρα